Welkom op Hoekse Lijn.nl. Hier vindt u het laatste nieuws over deze spoorlijn tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Strand.

Metroverlenging naar strand Hoek van Holland bestaat 1 jaar

Het is vandaag 1 jaar geleden dat de metro (eindelijk) ging rijden naar het strand van Hoek van Holland. Dit na het meerdere keren opschuiven van de opleverdatum en hiermee ook het overschrijden van het budget.

Hiermee werden ook de nieuwe metrostations Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand in gebruik genomen.

Station Hoek van Holland Haven

Na twee tijdelijke metrostations, de eerste bij het oude stationsgebouw en de tweede 450 meter verderop, is op 31 maart 2023 het definitieve metrostation Hoek van Holland Haven geopend. Deze is uitgevoerd als eilandperron en is van twee kanten bereikbaar, vanaf de Stena Line via een hellingbaan en het Centrum via een trap. Echter bij deze entree is de lift tot op vandaag nog steeds niet in gebruik genomen.

Aan de Stationsweg kant is de plint gerealiseerd met een fietsenstalling en Rotterdam Tourist Information (VVV) Hoek van Holland die voorheen op Het Brinkplein zat. De winkel-/horecaruimte staat sinds de oplevering leeg aangezien de Hoekse Vishandel ervan afzag en verhuisd is naar de Rechtestraat.

Onlangs is bekend gemaakt dat het oude stationsgebouw, dat uit 1893 stamt, eigendom is van NS Vastgoed en waar voorheen spoor 3 lag, is overgenomen door Stena Line. Deze gaat dit jaar gebruiken om te onderzoeken hoe het stationsgebouw ingevuld kan worden.

Station Hoek van Holland Strand

Het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand is ook uitgevoerd als eilandperron met 1 entree aan het Zeeplein, die hiervoor ingrijpend gewijzigd moest worden.

Hiervoor moest ook het traject tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand opnieuw worden aangelegd. Kort na Haven is een deel van het traject enkelspoor uitgevoerd en loopt deze door een tunnelbak die door Natura 2000 gebied loopt. Na de tunnel loopt het spoor op verhoogde betonblokken zodat het zand eronderdoor kan waaien.

Deze trajectverlenging maakt dat dit station het dichtstbij de zee ligt in Nederland.

Succes? Niet helemaal

De Havenloods vroeg onlangs bij de RET de recente vervoercijfers op. Er zijn tot op het moment van schrijven van het artikel op 21 maart 2024 364.448 reizigers uitgestapt op metrostation Hoek van Holland Strand. Juni 2023 was de drukste maand met 78.078 reizigers gezien dit de beste zomermaand was. De RET is ‘behoorlijk tevreden’ met deze cijfers.

De Hoekse Lijn kan een succes zijn. Echter het gaat de laatste tijd niet goed met de RET. Tijdens de coronapandemie is de RET gekort op overheidssubsidie vanwege het massaal wegblijven van reizigers. Ook hebben ze last van hoog ziekteverzuim en personeelstekort, waardoor op metrolijn A niet wordt gereden tot metrostation Vlaardingen West, maar tot Schiedam Centrum. Daarnaast hebben ze last van zeer sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne.

Hierdoor heeft de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) 90 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de RET. Zo moet de RET gaan samenwerken met de HTM en moet er een plan komen voor een nieuw busnetwerk.

Metro gaat op 31 maart 2023 rijden naar strand Hoek van Holland

Na vele malen uitstel gaat de metro vanaf vrijdag 31 maart 2023 dan eindelijk rijden naar het strand van Hoek van Holland. Dat heeft wethouder Karremans afgelopen vrijdag bekend gemaakt. Hiermee worden dan ook de nieuwe stations Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand in gebruik genomen. Het is wel nog met een slag om de arm.

Sinds zondag 12 maart is de RET gestart met het proefbedrijf tussen station Steendijkpolder en station Hoek van Holland Strand. Deze ritten verlopen tot nu toe goed en naar verwachting kan de RET een positief resultaat sturen naar het MRDH. Die moeten dan instemmen om te starten met het rijden volgens de dienstregeling vanaf vrijdag 31 maart 2023.

Net als de ombouw van de Hoekse Lijn van spoorlijn naar metrolijn, dat uiteindelijk 2,5 jaar heeft geduurd in plaats van 5 maanden, is de verlenging naar het strand ook meerdere keren uitgesteld geweest. Deels doordat de ombouw fors langer duurde en er waren ook tegenslagen. Zo was er schade aan het beton van de buitenwanden van het nieuwe station Hoek van Holland Strand en valt het project duurder uit door de bouwmaterialen die in prijs zijn gestegen.

Als het metro echt op vrijdag 31 maart 2023 gaat rijden, dan wordt vanaf maandag 3 april het tijdelijke station Hoek van Holland Haven verwijderd. Dit tijdelijke station, wat 450 meter verder lag van het oude tijdelijke station, is nu net een jaar in bedrijf. Reizigers zijn er echter klaar mee.

Ook wordt de fietsenstalling bij het tijdelijke station Hoek van Holland Haven en deze op het P&R terrein verwijderd. Aan de Stationsweg zijde is een nieuwe fietsenstalling gerealiseerd naast die aan de Rietdijkstraat.

Metro bij station Hoek van Holland Strand tijdens proefbedrijf (20 maart 2023)
Metro bij station Hoek van Holland Strand tijdens proefbedrijf (20 maart 2023)

Proefbedrijf verlenging naar strand gaat beginnen

Komende zondag 12 maart start de RET met het proefbedrijf op het nieuwe traject tussen station Hoek van Holland Haven en station Hoek van Holland Strand. Er wordt dan gereden volgens dienstregeling, maar zonder reizigers. De metro's zullen rijden tussen station Steendijkpolder en station Hoek van Holland Strand.

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 maart wordt er gereden tussen 00:50 uur en 06:00 uur. Er worden dan scenario’s uitgetest die alleen tijdens een buitendienststelling beproefd kunnen worden. Er wordt een 15-minutendienst gereden. De laatste metro vertrekt om 05:30 uur van station Hoek van Holland Strand.

Op maandag 13 maart t/m dinsdag 21 maart wordt er gestart met het rijden volgens dienstregeling. De eerste metro vertrekt om 06:52 uur vanaf station Steendijkpolder. Deze is om 07:01 uur op station Hoek van Holland Strand. Vanaf dat moment wordt er met 2 metro’s een 20 minutendienst gereden tussen de stations Steendijkpolder en Hoek van Holland Strand. Vanaf 19:00 uur wordt overgegaan naar een 30 minutendienst met 1 metro. De laatste metro vanaf station Hoek van Holland Strand vertrekt om 00:32 uur en is om 00:41 uur op station Steendijkpolder en gaat dan terug naar de remise.

Op zaterdag 18 maart wordt tussen 11:00 uur en 16:00 uur met de maximale frequentie van 8 metro’s per uur per richting gereden tussen de stations Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand. Dit gebeurt met 2 metro’s.

Onlangs heeft de wethouder het volgende verteld: "Het ziet er dus naar uit dat we ruim voor de zomer gebruik kunnen gaan maken van de metro aan zee". Eerst zien, dan geloven. De verlening naar het strand van Hoek van Holland is al diverse keren uitgesteld.

Metro staat stil op nieuwe station Hoek van Holland Haven (17 mei 2022)
Metro staat stil op nieuwe station Hoek van Holland Haven (17 mei 2022)

RET kan indienststellingsvergunning verlenging naar strand aanvragen

Afgelopen week werd bekend dat er een positieve verklaring is afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat bevestigd de Gemeente Rotterdam aan de WOS.

De indienststellingsvergunning kan pas aangevraagd worden bij de MRDH door de RET als een positieve verklaring binnen is van het ILT. Dat is nu dus het geval. Het verlenen van de indienststellingsvergunning kan 4 weken duren. Daarna kan het proefrijden van start gaan. Dit is het rijden volgens dienstregeling zonder passagiers en neemt 3 weken in beslag.

Het zal dus nog wel even duren voordat de metro echt kan gaan rijden naar het strand van Hoek van Holland. Inmiddels is het tijdelijke metrostation Hoek van Holland Haven bijna een jaar in gebruik en de reizigers zijn er klaar mee.

Tijdelijke metrostation Hoek van Holland Haven (1 januari 2023)
Tijdelijke metrostation Hoek van Holland Haven (1 januari 2023)

Nog steeds geen duidelijkheid wanneer metro naar het strand gaat rijden

Het is nog steeds onbekend wanneer de metro gaat rijden naar het strand van Hoek van Holland. De woordvoerder van wethouder Vincent Karremans heeft onlangs aan SpoorPro laten weten "geen flauw idee" te hebben wanneer station Hoek van Holland Strand open gaat.

Planning volgt binnenkort, of niet?

Wel heeft de wethouder onlangs een procesupdate gestuurd naar de commissie Mobiliteit, Haven, Economie en Klimaat van de Gemeente Rotterdam:

"De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beoordeelt op dit moment het aangeleverde informatiedossier op basis waarvan een verklaring over de veiligheid wordt afgegeven. Wanneer een positieve verklaring door ILT is afgegeven, wordt door de RET de indienststellingsvergunning aangevraagd bij de MRDH en wordt vervolgens het proefbedrijf, het rijden van de volledige dienstregeling zonder passagiers, uitgevoerd. Op zeer korte termijn wordt een reactie van de ILT verwacht, waarna ik uw commissie informeer over de verdere planning richting de start van de reguliere dienstregeling."

"Zeer korte termijn?" In meerdere voortgangsbrieven van de wethouder en in de media komt de indienststellingsvergunning steeds ter sprake. Maar telkens komen er problemen naar boven drijven, die voor het merendeel niet naar buiten worden gebracht, waardoor alles weer wordt uitgesteld of het stil blijft vanuit het projectbureau en bij de wethouder.

Werkzaamheden station Hoek van Holland Haven

Er zijn onlangs wel kleine werkzaamheden uitgevoerd aan het nieuwe station Hoek van Holland Haven. Zo is het liftplateau vorige week geplaatst en wordt er gewerkt aan de stoep.

Station Hoek van Holland Haven met lift (15 januari 2023)
Station Hoek van Holland Haven met lift (15 januari 2023)

Testritten

In de laatste informatiemail is er aangekondigd dat er op woensdag 15 februari tussen 09:00 uur en 15.00 uur een aantal testritten gereden zullen worden tussen station Hoek van Holland Haven en station Hoek van Holland Strand. Er wordt gereden op baanvaksnelheid (maximale snelheid).

Metro gaat pas in 2023 naar het strand rijden

Het gaat dit jaar niet meer lukken om de metro te laten rijden naar het strand van Hoek van Holland. Dit heeft wethouder Vincent Karremans laten weten aan RTV Rijnmond.

Het zou eerst de bedoeling zijn dat de metro ging rijden voor aanvang van het badseizoen van dit jaar. Dat werd later in de zomer en daarna oktober. De afgelopen tijd is er volgens de wethouder gewerkt aan het oplossen van de bevindingen die uit de testritten naar boven zijn gekomen.

"Ik heb kort na het zomerreces moeten constateren dat er onvoldoende vorderingen waren gemaakt", meldt de wethouder. "Op dit moment wordt alles op alles gezet om zo snel mogelijk te starten met de dienstregeling. Tot die tijd blijf ik het project met verhoogde intensiteit aansturen."

De wethouder kan pas voor de kerstdagen bekend maken wanneer de metro gaat rijden. In de tussentijd moeten reizigers nog steeds gebruik maken van het tijdelijke station Hoek van Holland Haven dat 450 meter lopen is van de bushalte. Daar vertrekt buslijn 611 naar het strand van Hoek van Holland.

Station Hoek van Holland Strand is nog niet in gebruik (25 mei 2022)
Station Hoek van Holland Strand is nog niet in gebruik (25 mei 2022)

Werkzaamheden bovenleiding en nieuwe testritten aangekondigd

Er is nog steeds geen datum bekend dat de metro naar het strand van Hoek van Holland gaat rijden. Wel zijn er deze week werkzaamheden tussen station Hoek van Holland Haven en station Hoek van Holland Strand. Dit staat in een informatiemail die onlangs is verstuurd door het projectbureau Metro aan Zee.

Werkzaamheden bovenleiding

Deze week, maandag 24 oktober t/m vrijdag 28 oktober worden er onderdelen van de bovenleidingconstructie tussen station Hoek van Holland Haven en station Hoek van Holland Strand aangepast. Er worden stalen binten en klemmen van de masten op hoogte uitgewisseld en opnieuw afgesteld. Daarnaast worden van tien trekmasten de bevestiging van de trekschoren vervangen.

Deze werkzaamheden vinden plaats tussen 15:00 uur en 23:00 uur. Dit vanwege het beschikbaarheid aan personeel en materieel.

Testritten

Op dinsdagochtend 1 november en donderdagochtend 3 november rijdt de RET een aantal nieuwe testritten tussen station Hoek van Holland Haven en station Hoek van Holland Strand. De laatste testritten waren op zaterdag 10 september. Tijdens die dag kwam burgemeester Aboutaleb op bezoek.

Proefbedrijf

Er wordt op dit moment gewerkt aan de indienststellingsvergunning. Zodra deze er is kan het proefbedrijf van start gaan. Dit is het rijden volgens dienstregeling zonder passagiers en neemt 3 weken in beslag. Als daaruit geen problemen naar boven zijn gekomen die blokkerend zijn voor het starten van de dienstregeling, dan kan de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) de benodigde definitieve indienststellingsvergunning afgeven en kan de metro naar het strand gaan rijden.

Maar wanneer dat is, weet het projectbureau Metro aan Zee nog niet. Waarschijnlijk zal er binnenkort een brief van de wethouder naar de Rotterdamse raad worden gestuurd met meer informatie.

Nog steeds geen datum dat de metro naar het strand gaat rijden

Er is nog steeds geen duidelijkheid wanneer de metro gaat rijden naar het strand van Hoek van Holland. De woordvoerder van wethouder Vincent Karremans kon tegen het Algemeen Dagblad geen datum noemen. "Half oktober verwachten we meer te kunnen melden over de planning". Hierdoor lijkt oktober, wat eerder door de wethouder is gemeld dat dan de metro gaat rijden naar het strand, niet haalbaar. Op zijn vroegst wordt het nu november of misschien nog later.

Het proefbedrijf is namelijk nog niet begonnen. Dit is het rijden volgens dienstregeling zonder passagiers en neemt 3 weken in beslag. Als daaruit geen problemen naar boven zijn gekomen die blokkerend zijn voor het starten van de dienstregeling, dan moet de indienststellingsvergunning worden aangevraagd en dat neemt 4 weken in beslag om deze te verlenen.

Onlangs was er wel een her-test op het traject waar burgemeester Aboutaleb op bezoek was. Tijdens deze dag was de RET bezig met het bepalen van de ‘spleetbreedte’. Dit is de afstand tussen de metro en de perronrand.

Het station Hoek van Holland Strand is inmiddels zo goed als af. Op het nieuwe station Hoek van Holland Haven is nog wat aandacht nodig. De lift ontbreekt daar onder andere nog.

Station Hoek van Holland Haven zonder lift (28 juli 2022)
Station Hoek van Holland Haven zonder lift (28 juli 2022)

Opnieuw uitstel oplevering verlenging Hoek van Holland Strand

Vorige week is bekend gemaakt dat de metro deze zomer niet meer gaat rijden naar het strand van Hoek van Holland, maar op z'n vroegst in oktober 2022. Dat schrijft wethouder Vincent Karremans in de maandelijkse voortgangsrapportage van mei en juni 2022. Dit is niet de eerste keer dat de oplevering is uitgesteld. Eerst was de planning dat de metro voor het badseizoen van dit jaar zou rijden. Met de ombouw van spoorlijn naar metrolijn ging het ook mis met uiteindelijk een vertraging van 2 jaar tot gevolg.

Tijdens de eerder uitgevoerde testritten is een veiligheidsprobleem geconstateerd wat volgens de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is opgelost. Er was een probleem geconstateerd met de verankering van een aantal bovenleidingmasten. Er zijn schoorverbindingen aangebracht. Op dinsdagavond 19 juli worden de laatste testritten uitgevoerd tussen 20:00 uur en 01:00 uur.

Als de testritten achter de rug zijn, dan kan de RET starten met de proefbedrijf, het rijden volgens dienstregeling zonder passagiers. Dit duurt ongeveer 3 weken. Daarna moet de indienststellingsvergunning worden aangevraagd en dat neemt 4 weken in beslag om deze te verlenen.

Door alle vertragingen en tegenvallers kost het project bijna 500 miljoen euro, terwijl oorspronkelijk bijna 400 miljoen euro was begroot.

Zicht op station Hoek van Holland Strand (25 mei 2022)
Zicht op station Hoek van Holland Strand (25 mei 2022)

Dit weekend nachtelijke testritten voor nieuwe versie beveiligingssoftware

Dit weekend wordt in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni testen uitgevoerd op de Hoekse Lijn. Een nieuwe versie wordt getest van de beveiligingssoftware.

De ritten worden uitgevoerd tussen 02:30 uur en 06:30 uur tussen Schedam Centrum en Hoek van Holland Strand. De metro's zullen rijden op baanvaksnelheid.

De overwegen zullen dan gewoon werken. Er zullen ook verkeersregelaars aanwezig zijn.