Ombouw Hoekse Lijn tot metrolijn pas eind 2018 klaar

Bronnen hebben aan de NOS en RTV Rijnmond laten weten dat er bij de ombouw van de Hoekse Lijn tot metrolijn opnieuw enorme vertraging optreedt. Vermoedelijk gaat de metro pas in het laatste kwartaal van 2018 rijden.

Vanavond wordt de Rotterdamse gemeenteraad vertrouwelijk geïnformeerd over het debacle. Morgenochtend om 10:00 uur staat een openbare raadsvergadering op de agenda waar dit waarschijnlijk rond 11:00 uur aan de orde komt. Deze vergadering is live te volgen. Het nieuwe uitstel gaat opnieuw vele tientallen miljoenen euro extra kosten.

Sinds april wordt er gewerkt aan de ombouw tot metrolijn. Oorspronkelijk was de planning dat de metro in september 2017 zou gaan rijden. In juli bleek dat door een aantal tegenvallers dit niet haalbaar was en werd de oplevering verschoven naar februari 2018. Nu blijkt ook dat niet haalbaar. De oorspronkelijke investering is 312 miljoen euro. Daarbovenop is ongeveer 50 miljoen euro gereserveerd voor extra aanpassingen, indexeringen en eventuele tegenvallers. Wie voor de extra kosten gaat opdraaien, is nog onduidelijk.

Het nieuwe uitstel betekent dat reizigers nog langer gebruik moeten maken van het vervangend busvervoer, waar onlangs ook over is geklaagd dat deze overvol zijn waardoor mensen in het gangpad moeten staan.

De Rotterdamse VVD-fractieleider Jan-Willem Verheij weet van het nieuwe uitstel tot eind volgend jaar uit de wandelgangen.

Het is schrikbarend. Het is slecht nieuws voor al die reizigers die nu met de bus moeten en daardoor veel tijd verliezen. Maar het is ook funest voor de ondernemers op het strand van Hoek van Holland die het nog een zomer zonder trein- of metroverbinding moeten doen.


Bij het bord bij station Hoek van Holland Haven is de informatie wanneer het project gereed is verwijderd
Bij het bord bij station Hoek van Holland Haven is de informatie wanneer het project gereed is verwijderd.