Ombouw tot metrolijn met 5 maanden vertraagd tot februari 2018

Nadat bijna 2 weken bekend werd gemaakt dat de oplevering van de ombouw van de Hoekse Lijn naar metrolijn vertraagd zou zijn met minimaal 4 weken, is vandaag bekend gemaakt dat de ombouw 5 maanden langer gaat duren en dat de verwachte oplevering in februari 2018 zal zijn.

Dit heeft Wethouder Pex Langeberg, portefeuillehouder verkeer en vervoer van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en eindverantwoordelijke, bekend gemaakt. Reden voor uitstel zijn de diverse tegenvallers tijdens de ombouwwerkzaamheden, die niet binnen de oorspronkelijke planning van 5 maanden kunnen worden opgevangen.

Ondanks diverse onderzoeken werden er op meer plaatsen in de grond bodemvervuiling en asbest aangetroffen en de mogelijke aanwezigheid van oude explosieven gaven beperkingen in de werkzaamheden. Ook zijn er kabels en leiding van andere partijen aangetroffen, zoals die van Stedin voor de voeding van de Maeslandkering. Deze moesten eerst verwijderd of verlegd worden.

Verontreinigde grond Hoek van Holland Haven
Verontreinigde grond bij Hoek van Holland Haven

Ook is er een vertraging in de ontwikkeling van de beveiligingssoftware en vielen de eerste softwaretesten tegen. Hierdoor is de beveiliging van de metrolijn niet op tijd klaar en kon de indienststellingsvergunning niet op tijd worden afgegeven.

De hoogste prioriteit gaat deze zomer uit naar het zo snel mogelijk afronden van de ombouw, zodat bewoners langs de lijn vanaf september geen overlast meer ervaren van de werkzaamheden. Voor reizigers op de Hoekse Lijn betekent de nieuwe planning dat zij tot in februari 2018 zijn aangewezen op het vervangend busvervoer. De RET start na de zomer met een proef waarbij tijdens doordeweeks extra spitsritten worden ingezet tussen Vlaardingen Centrum en Schiedam Centrum. In september zou ook de nieuwe dienstregeling van Connexxion in werking treden, waardoor o.a. in Hoek van Holland lijn 35 wordt vervangen door lijn 31 die geen rondje door Hoek van Holland meer maakt. Deze nieuwe dienstregeling is echter aan de oplevering van de Hoekse Lijn gekoppeld en gaat voorlopig dus niet in.

Het is nog niet bekend wat de financiƫle gevolgen zijn van de vertraging.

Lees hier de brief van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gericht aan de colleges.

Vanaf zaterdag 1 april 2017 rijden er geen treinen meer op de Hoekse Lijn, is de lijn eerst losgekoppeld van de Oude Lijn, en sinds 3 april 2017 is de ombouw in volle gang en is deze aan het bestaande metronet van Rotterdam gekoppeld.