Opnieuw uitstel oplevering verlenging Hoek van Holland Strand

Vorige week is bekend gemaakt dat de metro deze zomer niet meer gaat rijden naar het strand van Hoek van Holland, maar op z'n vroegst in oktober 2022. Dat schrijft wethouder Vincent Karremans in de maandelijkse voortgangsrapportage van mei en juni 2022. Dit is niet de eerste keer dat de oplevering is uitgesteld. Eerst was de planning dat de metro voor het badseizoen van dit jaar zou rijden. Met de ombouw van spoorlijn naar metrolijn ging het ook mis met uiteindelijk een vertraging van 2 jaar tot gevolg.

Tijdens de eerder uitgevoerde testritten is een veiligheidsprobleem geconstateerd wat volgens de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is opgelost. Er was een probleem geconstateerd met de verankering van een aantal bovenleidingmasten. Er zijn schoorverbindingen aangebracht. Op dinsdagavond 19 juli worden de laatste testritten uitgevoerd tussen 20:00 uur en 01:00 uur.

Als de testritten achter de rug zijn, dan kan de RET starten met de proefbedrijf, het rijden volgens dienstregeling zonder passagiers. Dit duurt ongeveer 3 weken. Daarna moet de indienststellingsvergunning worden aangevraagd en dat neemt 4 weken in beslag om deze te verlenen.

Door alle vertragingen en tegenvallers kost het project bijna 500 miljoen euro, terwijl oorspronkelijk bijna 400 miljoen euro was begroot.

Zicht op station Hoek van Holland Strand (25 mei 2022)
Zicht op station Hoek van Holland Strand (25 mei 2022)