Verlenging naar Hoek van Holland Strand valt duurder uit

De verlenging van de metro naar het strand van Hoek van Holland valt duurder uit. Dat schrijft wethouder Arjan van Gils in de maandelijkse voortgangsrapportage van maart en april 2022.

Door de sterk gestegen prijzen voor bouwmaterialen wordt het budget van het project met enkele miljoenen euro's overschreden. De wethouder had eerst nog hoop het binnen het budget te kunnen houden. Dat lukt nu niet meer.

Dit is niet de eerste keer dat de Hoekse Lijn duurder uitvalt. Oorspronkelijk kostte de Hoekse Lijn bijna 400 miljoen euro. Dat wordt door deze overschrijding bijna 500 miljoen euro.

Oorspronkelijk zou de ombouw naar metrolijn 5 maanden duren (van april 2017 tot september 2017). Echter werd de openingsdatum keer op keer uitgesteld. Voornamelijk door fouten in de spoorbeveiligingssoftware. Ook moest wethouder Pex Langeberg in februari 2018 het veld ruimen vanwege een kritisch rapport van de onderzoekscommissie.

De planning was eerst dat de metro voor het badseizoen van 2022 naar het strand ging rijden. Dat is niet gehaald. In de brief geeft de wethouder aan dat de metro deze zomer gaat rijden. Een exacte datum (of toch weer uitstel?) volgt begin juli.

Metro bij Hoek van Holland Haven (17 mei 2022)
Metro bij Hoek van Holland Haven (17 mei 2022)