Vanaf maandag eerste test metro's naar strand Hoek van Holland

Vanaf aanstaande maandag 16 mei kan het dynamisch testbedrijf van de verlenging van de Hoekse Lijn naar het strand van Hoek van Holland van start gaan. Dat heeft het projectbureau Metro aan Zee bekend gemaakt.

De testritten vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 uur en 16:00 uur tussen het tijdelijke station Hoek van Holland Haven en nieuwe station Hoek van Holland Strand. Bij iedere overweg (Hoeksebaan/Stationsweg, Harwichweg voet/fietspad, Strandweg en Strandboulevard) worden verkeersregellaars ingezet aangezien de testen in eerste instantie met een lagere snelheid worden uitgevoerd dan de toegestane baanvaksnelheid. Hierdoor is de overweg 1 tot 5 minuten dicht. Ook de overweginstallaties worden getest. Als voorzorg wordt daarom gebruik gemaakt van 'ski-gaas' om de overweg af te sluiten. Mochten de overweginstallaties goed en veilig functioneren, dan is een afzetting met 'ski-gaas' niet meer nodig. De verkeersregellaars blijven wel aanwezig. De overweg is dan ongeveer 30 seconden dicht.

In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 mei en zondag 22 op maandag 23 mei wordt de aansluiting op de huidige Hoekse Lijn en de overweginstallaties getest. Dit kan alleen in de nachtelijke uren om te voorkomen dat de dienstregeling verstoort raakt.

Door de langere afsluitingen van de overwegen kan er een verkeersdrukte ontstaan op het Hoekse wegennet.

Op Hemelvaartsdag (26 mei), wat traditioneel de opening is van het strandseizoen, en in de weekenden, wordt er niet testgereden.

Als er geen nieuwe tegenvallers optreden is de verwachting dat ergens deze zomer de metro gaat rijden.

Werkzaamheden Strandweg 16 januari 2022
Werkzaamheden Strandweg 16 januari 2022