Goederentrein terug op Hoekse Lijn

Afgelopen maandag 22 november 2021 om 16:15 uur reed officieel de eerste goederentrein de metrolijn op op weg naar industrieterrein Vulcaanhaven aan de oostkant van Vlaardingen.

De afgelopen periode hebben Prorail, RET en het projectbureau Hoekse Lijn intensief samengewerkt om het rijden van de goederentrein op de Hoekse Lijn weer mogelijk te maken. Dit was sinds de ombouw van spoorlijn naar metrolijn in 2017 niet meer mogelijk. De openstelling heeft echter langer geduurd doordat de nodige vergunningen nog niet waren afgegeven.

Om goederenvervoer mogelijk te maken op de metrolijn is er een Goederen Overdracht Spoor (GOS) gebouwd waar de verkeersleiding van Prorail de goederentrein overdraagt aan de verkeersleiding van de RET, of andersom. Bij station Schiedam Nieuwland en station Vlaardingen Oost is er strengelspoor toegepast zodat goederentreinen er kunnen rijden. Het plan was eerst goederenvervoer tot Maassluis mogelijk te maken. Echter het bedrijf is vertrokken uit Maassluis.

De verwachting is dat in 2022 ongeveer drie keer per week een goederentrein over de Hoekse Lijn gaat rijden.