Planning verlenging naar strand nog steeds onduidelijk

De planning van de verlenging van de Hoekse Lijn naar het strand van Hoek van Holland is nog steeds onduidelijk. Dat schrijft wethouder Arjan van Gils in de maandelijkse voortgangsrapportage van mei 2020.

De spoorbeveiligingssoftware die ontwikkeld is voor de ombouw werkt nog niet naar behoren. Hierdoor werkt de Centrale Vekeersleiding met aparte instructies. Bombadier heeft aangegeven dat de update van de spoorbeveiligingssoftware, waarin de belangrijkste beperkingen opgelost zullen worden, in september 2021 doorgevoerd is. Echter voor het deel van de verlenging naar het strand kan Bombadier geen planning afgeven. Hierdoor is het nog onduidelijk of de metro voor het badseizoen van 2022 naar het strand kan rijden.

Momenteel loopt de aanbesteding van het civiele deel (baan, stations & bovenleiding). Eind juni moeten de partijen die dit willen uitvoeren hun inschrijving te hebben gedaan. Hierna zal de beoordeling beginnen. In augustus wordt de oude badloods afgebroken en in september of oktober 2020 zullen de werkzaamheden starten.

De werkzaamheden rond het station Hoek van Holland Haven gaan de laatste fase in. In deze fase wordt o.a. de zuidelijke rijbaan van de Hoeksebaan aangelegd, komt er een voet- en fietspad over de oude overweg en worden de wegen aangesloten om de Stationsweg.

Ook wordt er binnenkort gestart met het bouwen van de algemene ruimten. Deze bestaan uit een winkel-/horecaruimte, een informatiepunt van Rotterdam Tourist Information, een bestuurdersruimte (RET) en een fietsenstalling. Oorspronkelijk zou de winkelruimte worden benut door de Hoekse Vishandel. Echter kon de eigenaar het met de gemeente Rotterdam niet eens worden over de prijs voor de winkelruimte. Hierdoor wordt deze nu te koop aangeboden. Oplevering is gepland dit najaar.