Verlenging Hoekse Lijn stuit op waterbunker en Atlantikwall

Tijdens de voorbereidingswerkzaamheden voor de verlenging van de Hoekse Lijn naar het strand van Hoek van Holland is er ter hoogte van de woontorens aan de Strandweg een oude waterbunker vrijgekomen. Iets verderop bij de Badweg is een stuk van de Atlantikwall blootgelegd.

Waterbunker bij Strandweg
Waterbunker bij Strandweg (Foto: WOS)

Momenteel wordt er langs de Strandweg grond afgegraven. Dit wordt door middel van transportbanden naar het gronddepot gebracht. Deze grond wordt gebruikt als voorbelasting voor de spoorlijn.

De oude waterbunker is gebouwd door de Duitsers en deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als waterreservoir voor bluswater mocht er brand uitbreken. Inmiddels is besloten dat deze niet behouden kan worden en deels wordt afgebroken. Dit vanwege dat deze in de weg ligt voor de voorbelasting van de metrobaan. Het afbreken zal gebeuren in de week van 23 t/m 27 maart tussen 08:00 uur en 17:00 uur en kan geluidsoverlast opleveren. Dat heeft een woordvoerder van het projectteam Metro aan Zee aan de WOS laten weten.

De Atlantikwall is gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen Zuid-Frankrijk en de Noordkaap om te voorkomen dat geallieerden het land op konden komen. In Hoek van Holland is de muur 1,5 kilometer lang. Het nog niet bekend of dit stuk gehouden kan blijven of moet wijken voor de metrobaan.

Atlantikwall bloodgelegd
Atlantikwall bloodgelegd (15 maart 2020)