Aantal reizigers Hoekse Lijn hoger dan verwacht

De Hoekse Lijn, de nieuwe metroverbinding tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Haven, vervoert meer reizigers dan de RET van te voren had verwacht. Dat heeft Maurice Unck, directeur van de RET, maandagochtend gezegd op BNR Nieuwsradio.

Op 30 september 2019, na een vertraging van meer dan 2 jaar door o.a. problemen met de spoorbeveiligingssoftware, ging de metro rijden. In november werden er op werkdagen gemiddeld 27.000 in- en uitstappers geteld. De RET dacht deze aantallen pas na 2 tot 3 jaar verwacht zouden worden. Ook liggen de aantallen in het weekend hoger dan bij de rest van het metronetwerk.

In het interview zei Maurice Unck ook dat er een extra investering nodig is van 5 miljard euro om het metronetwerk in en rond Rotterdam klaar te maken voor de toekomst. " Als we niet snel investeren in de metro, moeten we in de regio Rotterdam tussen 2025 en 2030 reizigers op de perrons laten staan."

In de voortgangsrapportage van de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils, die nu niet elke maand, maar één keer per kwartaal uitkomt, werd bekend dat de reizigers de Hoekse Lijn gemiddeld een 7,6 geven. Tevreden zijn ze over de snelheid van het reizen en de goede verbinding met het Rotterdamse OV-netwerk. Het comfort van de metrostations laat nog te wensen over. Zo is er te weinig beschutting tegen de regen en kunnen de perrons glad zijn. Hier wordt aan gewerkt.

Hokje op station Maassluis Centrum - spoor 1
Hokje op station Maassluis Centrum - spoor 1 (6 december 2019)