De metro rijdt eindelijk na 2,5 jaar!

Na 2,5 jaar was het vanochtend dan eindelijk zover. De exploitatie van de Hoekse Lijn als metrolijn is van start gegaan. Om 05:17 uur vertrok volgens de aangepaste dienstregeling de eerste metro vanaf station Hoek van Holland Haven.

Opstartfase

Vanaf vandaag rijdt metrolijn B elke 20 minuten tussen Rotterdam Nesselande en Hoek van Holland Haven en elke 10 minuten tussen Rotterdam Nesselande en Maassluis Steendijkpolder. Het vervangend busvervoer rijdt ook nog, maar in afgeslankte vorm. Deze wordt ook achter de hand gehouden mochten er problemen optreden.

Definitieve dienstregeling

Na circa vier weken treedt de definitieve dienstregeling in werking. Metrolijn A rijdt dan doordeweeks in de ochtend- en middagspits tussen Rotterdam Binnenhof en Vlaardingen West. Er ontstaat dan een 5-minuten dienst tussen Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam.

Open dag

Afgelopen zaterdag was er een open dag van 12:00 uur tot 20:00 uur. Iedereen kon die dag gratis meereizen met de metro tussen Hoek van Holland Haven en Schiedam Nieuwland. De opening werd verricht door RET-directeur Maurice Unck. Elke 10 minuten kwam er een metro en deze zaten meestal vol. Er hebben 15.000 mensen gebruik van gemaakt.

Vertraging

Oorspronkelijk zou de ombouw naar metrolijn 5 maanden duren (van april 2017 tot september 2017). Echter werd de openingsdatum keer op keer uitgesteld. Voornamelijk door fouten in de spoorbeveiligingssoftware. Bovenop de 372 miljoen euro begroot is 90 miljoen euro extra uitgegeven. Ook moest wethouder Pex Langeberg in februari 2018 het veld ruimen vanwege een kritisch rapport van de onderzoekscommissie.

Metro bij Hoek van Holland Haven klaar voor vertrek naar Rotterdam Nesselande (30 september 2019)
Metro bij Hoek van Holland Haven klaar voor vertrek naar Rotterdam Nesselande (30 september 2019)