Ingebruikname Hoekse Lijn op 30 september 2019 nog steeds haalbaar

De ingebruikname van de Hoekse Lijn als metrolijn staat nog steeds gepland voor maandag 30 september 2019. Dat blijkt uit de maandelijkse voortgangsrapportage van de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport heeft een positief advies gegeven voor de afgifte van de indienststellingsvergunning.

Momenteel wordt het testbedrijf uitgevoerd. Van de minimaal 1400 ritten die gereden moeten worden binnen het test- en proefbedrijf, zijn er nu 1300 gereden waarbij tot nu toe geen veiligheidsgerelateerde storingen zijn voorgekomen.

In de eerste week van september worden er restwerkzaamheden uitgevoerd aan de baan en rijden er geen metro's. Vanaf zaterdag 7 september gaat het proefbedrijf starten.

Wel is er nog sprake van storingen met de frequency generator. Bij het versturen van de snelheidscode naar de metrovoertuigen schakelt het systeem naar een veilige snelheidscodering waardoor de metro automatisch een remming gaat inzetten. Als tijdelijke oplossing tijdens het test- en proefbedrijf wordt nu het systeem gereset. Eind september wordt er een update uitgevoerd waarmee naar verwachting het grote deel van de storing wordt opgelost.