Problemen spoorbeveiliging opgelost, testbedrijf kan van start gaan

Vanaf aanstaande maandag 13 mei kan het testbedrijf van start gaan. Dat meldt de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils aan de gemeenteraad. Bombadier heeft de definitieve softwareversie van de spoorbeveiliging geleverd en de veiligheidsverklaring is ook eind april ontvangen van de de onafhankelijk beoordelende instantie. In deze versie zijn de beperkingen opgeheven waardoor er meer metro's op hogere snelheid kunnen rijden.

Zo zijn de problemen rondom de overweg bij de Deltaweg in Maassluis opgelost. Maar er is niet uit te sluiten dat in de laatste testfase nieuwe problemen optreden. Daarom is er nog geen veiligheidsverklaring voor de exploitatie.

Er kan echter nog steeds geen datum worden afgegeven wanneer de metro gaat rijden. Daar moet later deze maand meer duidelijkheid over komen in de voortgangsrapportage.

De metro zou oorspronkelijk in september 2017 gaan rijden. Al snel bleek die datum veel te voorbarig. Inmiddels duurt de ombouw van de Hoekse Lijn naar een metrolijn 5x langer, 25 maanden.

Het tijdelijke station Hoek van Holland Haven
Het tijdelijke station Hoek van Holland Haven (22 juli 2018)