Alternatief scenario voor langzaam rijdende metro's

Er wordt momenteel een alternatief scenario met snelheidsbeperkingen voor de metro uitgewerkt. Dat schrijft wethouder Arjan van Gils in de maandelijkse voortgangsrapportage.

Hierin wordt er gereden met een versie van de spoorbeveiligingssoftware, waarin de problemen bij overwegen, zoals die bij de Deltaweg in Maassluis, wordt geisoleerd en handmatig worden opgelost. Er worden dan extra seinen en borden geplaatst bij de overwegen die met een lagere snelheid wordt gepasseerd. Ook is er dan een beperkte snelheid en beperkte dienstregeling.

Dit scenario is onder voorbehoud van de uitkomst van de impactanalyse. Deze is begin april opgeleverd door Bombadier en een ofhankelijk toetser heeft de eerste veiligheidsverklaring afgeleverd. Eind april wordt er meer informatie verwachte over de definitieve softwareversie.
Ook mogen er uit de huidige testen geen grote storingen in de software naar voren meer komen.

De storing in het versturen van de snelheidscode naar de metro is eind maart getest. Echter toen maar met één metro. De softwareversie wordt nu geinstalleerd zodat dit getest kan worden op de gehele Hoekse Lijn.

Metro bij de spoorbrug in Maassluis
Metro bij de spoorbrug in Maassluis