Fout in beveiligingssoftware, opnieuw vertraging

In de voortgangsrapportage van december 2018 heeft de Rotterdamse wethouder geschreven dat op 24 december 2018 de definitieve veiligheidsverklaring van de beveiligingssoftware wordt geleverd door Bombardier. Deze deadline is niet gehaald.

Bij het testen is een fout in de software geconstateerd waardoor de overweg Deltaweg in Maassluis niet geheel gesloten was bij het passeren van de metro.Hierdoor kan er geen veiligheidsverklaring worden afgegeven.

De softwareleverancier onderzoekt nu hoe deze fout in de software is ontstaan en of deze zich ook voor kan doen bij andere overwegen. Vervolgens zal de fout hersteld moeten worden voordat er een veiligheidsverklaring van de software kan worden afgegeven. De wethouder kan nog niet vertellen hoeveel tijd hiervoor nodig heeft en wat voor gevolgen dat heeft voor de planning. Dit wordt in week 4 (21 - 25 januari) bekend.

De ingebruikname van de Hoekse Lijn als metrolijn eind maart 2019 wordt dus ook niet gehaald. Hierdoor is de ombouw naar metrolijn op 1 april 2019 twee jaar onderweg, wat oorspronkelijk 5 maanden zou duren.

Overweg Deltaweg Maassluis
Overweg Deltaweg Maassluis (Google Maps)