Opnieuw vertraging door beveiligingssoftware, verwachting is nu eind maart 2019

De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser heeft vandaag in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad bekend gemaakt dat er opnieuw vertraging is opgetreden met de opbouw van de Hoekse Lijn naar een metrolijn en dat de metro naar verwachting nu eind maart 2019 gaat rijden, een maand later. Opnieuw is de beveiligingssoftware de boosdoener.

Bombardier, de leverancier van de de beveiligingssoftware, heeft de deadline van 17 december 2018 niet gehaald. Het was toen de bedoeling de definitieve veiligheidsverklaring van de exploitatieversie te leveren. Deze is nu met een week vertraagd tot 24 december 2018. Echter is de verwachting dat die veiligheidsverklaring een verklaring met beperkingen is. Dit komt doordat de huidige software nog een aantal tekortkomingen heeft.

Door deze vertraging in de planning kan het testbedrijf pas in februari 2019 worden afgerond en eind februari 2019 worden gestart met het proefbedrijf.

Ook tijdens het testen kan er nog vertraging ontstaan. Onlangs zijn bij dynamische testen storingen ontstaan in de bruggen van Vlaardingen en Maassluis. Er wordt momenteel onderzocht wat de oorzaak daarvan is.

Sinds 1 april 2017 rijden er geen treinen meer op de Hoekse Lijn. De bedoeling was dat de ombouw naar metrolijn in september 2017 gereed zou zijn. Al snel bleek die datum veel te voorbarig.