Wethouder Langenberg biedt excuses aan voor opnieuw vertraging Hoekse Lijn

In een collegebrief aan de gemeenteraad van Rotterdam heeft Wethouder Pex Langenberg (D66) excuses aangeboden aan de reizigers van de Hoekse Lijn voor de opnieuw ontstaande vertraging met de ombouw van de Hoekse Lijn naar een metrolijn. Hij wil de reizigers tegemoet komen met een korting op de ritprijs en de dienstregeling wordt aangepast.

De ingebruikname van de Hoekse Lijn is verschoven van februari 2018 naar het 4e kwartaal van 2018. De reden van deze enorme vertraging is dat er vorige maand is geconstateerd dat de werkzaamheden aan de baan door de problemen met kabels en leidingen en met de schouw- en vluchtpaden later klaar zijn dan gedacht. Ook loopt de ontwikkeling van software voor de spoorbeveiliging bij fabrikant Bombardier door complexiteit meer vertraging op.

Er zijn echter ook een aantal nieuwe tegenvallers in het project geconstateerd. Kabel- en leidingwerk is nog niet gereed en er zijn problemen met de twee beweegbare bruggen bij Maassluis en Vlaardingen. Deze sluiten nog niet goed.

Kosten

Door deze enorme vertraging gaat het project meer kosten dan de 397 miljoen euro. Na februari 2018 komen er elke maand 3,5 miljoen euro kosten bij. In totaal komt dat op 25 tot 35 miljoen euro. In het slechtste geval wordt dit 90 miljoen euro. Wie er voor de extra kosten gaat opdraaien is nog niet bekend. Vandaag vergaderd de gemeenteraad over deze kwestie.

Aanpassingen dienstregeling en korting

De MRDH heeft extra geld beschikbaar gesteld aan de RET om een aantal maatregelen te kunnen treffen om het ongemak bij reizigers te verkleinen.

  • Lijn 711 (sneldienst Zeeplein Hoek van Holland - Station Schiedam Centrum): de bus die ingezet wordt voor vervoer van reizigers van Stena-Line (vertrek 08:00 uur) gaat voorafgaand een extra spitsrit rijden;
  • Lijn 712 (sneldienst Station Maassluis West - Station Schiedam Centrum): extra ritten in de ochtend- en avondspits;
  • Lijn 712 (sneldienst Station Schiedam Centrum - Station Maassluis West): er eindigen meer diensten van lijn 712 op Maassluis West;
  • Lijn 713 (stopdienst Zeeplein Hoek van Holland en Station Schiedam Centrum): eerste rit op werkdagen vertrekt 5 minuten eerder zodat reizigers de overstap op de trein op Station Schiedam Centrum kunnen halen;
  • Lijn 156 (Station Vlaardingen West - Vijfsluizen): dienstregeling wordt aangepast zodat deze beter gestroomlijnd met lijn 56 kan worden uitgevoerd - minder bussen die in een treintje achter elkaar rijden;
  • Bussen die uitrukken vanaf de remise in Maassluis gaan in dienst vanaf halte Maassluis Centrum en leveren hiermee extra rit naar Schiedam Centrum, (tot 08:30 uur).

Reizigers die op saldo reizen vanaf 1 februari 2018 krijgen gemiddeld een korting van 50% op de ritprijs. Abonnementhouders kunnen vanaf 1 februari 2018 tot 40 euro per maand saldosparen. Daarnaast vinden er zogeheten sympathieacties plaats, zoals het uitdelen van koffie.